it

Az Mini-ITX alaplapok kompakt méretű alaplapok, amelyek kifejezetten kis formátumú számítógépekhez lettek tervezve. Ezek az alaplapok rendelkeznek a szükséges csatlakozókkal és funkciókkal egy teljes értékű rendszer működtetéséhez, ugyanakkor kisebb helyet foglalnak el.

Az Mini-ITX formátumot az Intel vezette be eredetileg, de később más gyártók is kezdték támogatni. Az alaplapok mérete általában 170 mm x 170 mm, ami sokkal kisebb a hagyományos ATX vagy Micro-ATX alaplapoknál. Ennek eredményeként az Mini-ITX alaplapokat gyakran használják HTPC-k (Home Theater PC), kis méretű játszógépek vagy más speciális rendszerek építéséhez, ahol a hely korlátozott.

Az Mini-ITX alaplapok általában rendelkeznek a legfontosabb alkatrészekkel és csatlakozókkal, mint például processzor foglalat (általában LGA vagy AM4), memóriafoglalatok (általában 2 darab DDR4 foglalat), bővítőhelyek (például PCIe x16 vagy M.2 foglalatok), SATA csatlakozók, USB portok és hangkártya.

Fontos megjegyezni, hogy az Mini-ITX alaplapok általában kevesebb bővítési lehetőséget kínálnak, mint a nagyobb méretű alaplapok. Általában csak egyetlen PCIe bővítőhely található rajtuk, és korlátozott számú SATA csatlakozóval rendelkeznek. Ezért, ha nagyobb kiegészítőkártyákra vagy meghajtókra van szükséged, érdemes lehet más, nagyobb méretű alaplapokat megfontolni.

Az Mini-ITX alaplapok nagy előnye a kis méretük és a hordozhatóságuk. Ez lehetővé teszi, hogy kompakt rendszereket építs, amelyek jól illeszkednek korlátozott helyekre vagy könnyen hordozhatóak. Azonban a kis méretük miatt a komponensek közötti elhelyezkedés néha szűk lehet, és a hőelvezetésre is oda kell figyelni.

Ha tervezed egy Mini-ITX rendszer építését, javasoljuk, hogy válassz olyan alaplapot, amely megfelel a szükségleteidnek és az elvárt funkcióknak, és győződj meg róla, hogy az alaplap kom

Vélemény, hozzászólás?